Anne, Sophie en Julia in de thuiszorg

Drie zussen met een bijbaan

Anne, Sophie en Julia in de thuiszorg

Werken in de huishoudelijke ondersteuning is voor veel jongeren de ideale bijbaan die goed te combineren is met een studie en ook nog eens een mooi zakcentje oplevert. Niet geheel toevallig dat het werken in de huishoudelijke ondersteuning dan ook in de top 10 van beste bijbanen staat. Drie enthousiaste zussen, Julia (21 jaar), Sophie (20 jaar) en Anne (17 jaar) Brinkman, zijn werkzaam binnen deze sector. Zij vertellen ons graag over hun leuke en soms wat minder leuke ervaringen.

Julia, de oudste van de drie, werkt het langst in de huishoudelijke ondersteuning. “Ongeveer vier jaar nu. Vriendinnen hadden mij erover verteld en toen ben ik zelf gaan informeren bij BTKzorg. Ik heb toen aangegeven dat ik graag wilde werken in de huishoudelijke ondersteuning en eigenlijk ben ik snel daarna begonnen,” vertelt ze. Ze vervolgt: “Schoonmaken hebben we van huis uit meegekregen en vaak heeft de cliënt waar ik werk wel een lijst liggen als ik het even niet weet.” Vrij snel na Julia volgde Sophie. Naast haar studie Commerciële Economie, die ze dit jaar gaat afronden, leek haar het werken in de huishoudelijke ondersteuning ook wel iets. “Het is dankbaar werk, dus dat geeft je een fijn gevoel,” zegt ze. Anne, die nét haar havodiploma op zak heeft, startte anderhalve maand geleden. Of het toevallig is dat ze alle drie in de huishoudelijke ondersteuning werken? “Ja, eigenlijk wel. Tuurlijk hoorde ik wel verhalen van mijn andere zussen, maar uiteindelijk is het wel iets wat bij je moet passen,” aldus de jongste van het stel.

Warm en persoonlijk contact

De zussen zijn erg enthousiast over de voordelen van werken in de huishoudelijke ondersteuning. “Het persoonlijk contact met de mensen is fijn, vooral de eenzame ouderen waarderen je aanwezigheid enorm,” zegt Julia. “En het feit dat we veel in de buurt werken, en dus niet langer dan 20 minuten hoeven te fietsen, is ook een pluspunt,” voegt ze eraan toe. “Er wordt vaak voldoende ruimte tussen de cliënten ingepland, zodat we ook nog even tijd hebben voor een gezellig praatje als we klaar zijn met onze werkzaamheden.” Zoals Julia al aangaf zijn sommige mensen alleen en dan vinden ze het prettig om even te kletsen,” vult Sophie haar aan. Flexibele uren maken het werk ook perfect te combineren met studie en tijdens vakanties. “Je geeft aan welke weken je kan werken en hier houdt BTKzorg dan rekening mee,” zegt Anne. “Ook kun je altijd met de cliënten afspreken om bijvoorbeeld op een andere dag te komen. Hier hebben de cliënten over het algemeen geen moeite mee en komt hen soms ook beter uit.”

Uitdagingen: vertrouwensopbouw

Natuurlijk heeft elk werkgebied zijn uitdagingen. Julia, Sophie en Anne delen enkele uitdagingen van hun werk. “Soms zijn er oudere mensen die over je schouder meekijken en niet helemaal geloven dat de ‘jeugd’ ook goed schoon kan maken. Een soort generatiedingetje,” vertelt Julia lachend. “Veel van de oudere dames hebben zelf op de huishoudschool gezeten en dan kan het voor hen even wennen zijn dat wij er nu zijn,” voegt Sophie toe. Ook wordt het soms lastig gevonden dat er regelmatig wisseling is in het personeel, maar de zussen doen hun uiterste best om een vertrouwde band op te bouwen.

Het tekort aan hulp in de huishoudelijke ondersteuning merken de dames ook. “We krijgen regelmatig een mail vanuit BTKzorg met de vraag of er nog iemand beschikbaar is om te helpen,” vertelt Anne. 

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal