living-household iconHuurwoning

Een woning huren kan op verschillende manieren. Heb je een laag inkomen? Dan kun je waarschijnlijk een sociale huurwoning huren. Voor een sociale huurwoning in Twente kun je je inschrijven bij WoningHuren.nl

Een andere mogelijkheid is particulier huren. Wel zijn particuliere huurwoningen in de meeste gevallen duurder dan sociale huurwoningen. Duurdere huurwoningen vallen in de vrije sector. En voor huurwoningen in de vrije sector kun je  meestal geen huurtoeslag krijgen.

Een sociale huurwoning huren

Wil je een sociale huurwoning huren? Dan kun je in Oldenzaal terecht bij WBO Wonen. Iedereen die achttien jaar of ouder is, kan zich inschrijven als woningzoekende. Ook voor jongeren van 18 tot 23 jaar, heeft WoningHuren.nl aantrekkelijke mogelijkheden.

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn vaak lang. Het is dus verstandig om je snel in te schrijven.

Urgentie aanvragen

Wanneer je met spoed een woning nodig hebt, kunt je urgentie aanvragen. Je krijgt dan voorrang op andere woningzoekers. 

Urgentie is alleen voor mensen die buiten hun eigen schuld geen woning meer hebben en die in zo'n moeilijke situatie zitten dat ze wel moeten verhuizen. 

Wil je meer weten over hoe je urgentie kunt aanvragen? Of wanneer je in aanmerking komt voor urgentie? Neem dan contact op met WBO Wonen, via (0541) 58 22 22.

Huurtoeslag

Is jouw inkomen niet zo hoog en ben je veel geld kwijt aan huur? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Dat is geld dat je krijgt van de Belastingdienst om een deel van jouw huur te betalen. 

Je hebt er recht op
Denk niet 'al die moeite voor die paar centen'. Het kan namelijk om tientallen euro's per maand gaan. En je hebt er recht op. Bijna een miljoen huishoudens in ons land ontvangen huurtoeslag. 

Inkomen
Jouw inkomen mag niet te hoog zijn. En ook het inkomen van jouw medebewoners telt mee. Je moet opgeven welke medebewoners in jouw huis wonen. En de inschrijving in de basisregistratie (BRP) van de gemeente moet in orde zijn. Wijzigt jouw inkomen of dat van jouw medebewoners, dan moet je dat doorgeven aan de Belastingdienst. Dat geldt ook als er een medebewoner bij komt of weggaat. 

Huurtoeslag aanvragen
Je kunt de huurtoeslag online aanvragen. Maak een proefberekening om te zien hoeveel toeslag je kunt krijgen. Voor hulp bij het aanvragen van een toeslag kun je terecht bij een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt. Je kunt daar ook terecht als je een wijziging wilt doorgeven voor jouw toeslag. Voor hulp kun je ook naar een belastingkantoor. Hiervoor moet je wel eerst een afspraak maken, via de BelastingTelefoon.

Meer informatie
Meer informatie over het recht op huurtoeslag staat op de website Toeslagen van de Belastingdienst.

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon 0541 588 100
E-mail sociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag 09.00 - 12.00 uur
Dinsdag 09.00 - 12.00 uur
Woensdag 09.00 - 12.00 uur
Donderdag 09.00 - 12.00 uur
Vrijdag 09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal