Mevrouw Seckel

Alleenstaand, 88 jaar

Mevrouw Seckel

Anneke Seckel-Smit is bijna 'ach-en-tach-che-tig', zoals ze het zelf in haar charmante Twents uitdrukt. Deze levendige dame is moeder van drie zoons, heeft zes kleinkinderen en woont al jaren alleen op haar geliefde boerderij in Markelo, omringd door de groene tuin met drie schapen.

De hulp die een wereld van verschil maakt

“Een paar jaar geleden begon ik te merken dat het huishouden mij te zwaar werd”, vertelt Anneke. Mijn zoon drukte het nog wat duidelijker uit: “Mam, dit kun je niet meer allemaal alleen”. Hij heeft mij geholpen met de aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning. Sinds twee jaar komt er om de twee weken iemand twee uurtjes langs om de boerderij te stofzuigen en de zwaardere klusjes op te pakken die ik zelf niet meer kan. Deze hulp is voor mij een wereld van verschil. Ze lacht terwijl ze vertelt hoe blij ze is als haar hulp aankomt, want dat betekent dat haar huis er straks weer netjes bijstaat. En het mooie is: het is niet alleen werk. “Wij vinden het allebei leuk om tijdens de koffiepauze even een praatje te maken, ook al zijn deze momenten kort. Want eigenlijk is er geen tijd voor een pauze, dus de schoonmaakhandschoenen trekt ze dan al snel weer aan.” 

Zelf actief blijven ondanks de jaren

“Ondanks mijn leeftijd en moeilijkheden met lopen, doe ik nog steeds mijn best om mijn huishouden en tuin zelf te onderhouden. Ik vind het belangrijk om in beweging te blijven en mijn onafhankelijkheid te behouden. Je moet jezelf soms een schop onder de kont geven", zegt ze lachend. “De kleine klusjes zoals nog even de wc schoonmaken voordat er bezoek komt of de tuin met de hand besproeien, kan ik nog steeds zelf doen. Hierdoor plof ik ‘s avonds met een voldaan gevoel in mijn stoel. Ik hoop vurig dat ik dit de komende jaren kan blijven doen en op mijn fijne boerderij kan blijven wonen.”

Onverwachte hulp en nieuwe vriendschappen

“Ik weet dat ik soms wat hulp nodig heb om zelfstandig te blijven. Zonder mijn huishoudelijke hulp zou het een stuk lastiger zijn. Gelukkig helpen mijn zoons ook waar ze kunnen, en zorgt mijn schoondochter altijd voor een verse stapel boeken. Ook komt regelmatig een behulpzame buurman langs om een handje te helpen in de tuin.” Anneke glundert als ze vertelt hoe deze vriendelijke man, die gewoon iets om handen wilde hebben, inmiddels een goede vriend is geworden. “Zijn hulp en gezelschap, inclusief de gezellige koffiepauzes, zijn momenten waar ik naar uitkijk.”

Een boodschap voor anderen

“'s Avonds geniet ik van lezen, tv kijken of een puzzel maken, zeker als ik overdag wat werk heb kunnen verzetten. Het is zo belangrijk om actief te blijven en dingen voor jezelf te blijven doen, ongeacht je leeftijd of fysieke beperkingen. Bridge heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik begon met bridge toen ik net weduwe was geworden en speel nu regelmatig met een clubje vrienden. Het houdt mijn geest scherp en je hebt sociale contacten.” Annekes advies aan anderen is om in beweging te blijven. "Probeer zoveel mogelijk dingen zelf te doen en vraag hulp wanneer je het nodig hebt", zegt ze. "Blijf actief en betrokken bij je eigen leven. Dat houdt je jong en fit!"

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal