Wlz-zorg

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg biedt uitgebreide zorg voor mensen die 24 uur per dag zorg en toezicht nodig hebben, zowel in een instelling als aan huis.

Aanvraag via CIZ

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor Wlz-zorg, kun je een aanvraag doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)externe-link-icoon. Zij beoordelen je recht op langdurige zorg op basis van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, gezondheid en woonomstandigheden.

Soorten zorg binnen Wlz

De Wlz omvat verschillende vormen van zorg, zoals verblijf in een instelling, persoonlijke verzorging, begeleiding, verpleging, behandeling, hulpmiddelen, vervoer voor dagbesteding, dagbehandeling, woningaanpassingen, en meer.

Wlz-check

Om te controleren of de zorg die je nodig hebt onder de Wlz valt, kun je de Wlz-check externe-link-icoondoen op de website van het CIZ. Dit is een vragenlijst die je online invult om te zien of het zinvol is om Wlz-zorg aan te vragen.

Aanvraagproces

De aanvraag voor Wlz-zorg kan online via Mijn Wlz-aanvraagexterne-link-icoon of via een gedownload formulier, per post worden ingediend. Als het CIZ bepaalt dat je recht hebt op Wlz-zorg, ontvang je een Wlz-indicatie.

Hulp bij aanvraag

Indien je hulp nodig hebt bij de aanvraag, kun je ondersteuning vragen aan verschillende bronnen, zoals de huisarts, transferverpleegkundige, wijkverpleegkundige, een familielid, vriend, cliëntondersteuner of de zorginstelling zelf.

Cliëntondersteuning

Cliëntondersteuning is beschikbaar via de gemeente voor hulp bij het aanvragen van de indicatie.

Zorgkantoor

Het zorgkantoor externe-link-icoonbiedt ondersteuning bij het kiezen van een zorgaanbieder of advies over het persoonsgebonden budget (pgb).

Wlz-indicatie en zorgprofiel

Na ontvangst van de Wlz-indicatie wordt deze naar het zorgkantoor in jouw regio gestuurd, samen met een zorgprofiel dat beschrijft welke zorg je nodig hebt.

Thuis blijven wonen

Als je ervoor kiest om thuis te blijven wonen met Wlz-zorg, zijn er verschillende mogelijkheden om deze zorg thuis te ontvangen, variërend van een volledig pakket thuis tot het gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb).

Partneropname

Partneropname in een zorginstelling is mogelijk als je partner ook zorg nodig heeft. Niet elke instelling biedt echter deze optie.

Eigen bijdrage en ondersteuning

Het Centraal Administratiekantoor (CAK)externe-link-icoon berekent de eigen bijdrage voor de Wlz-zorg. Bij vragen of problemen over Wlz-zorg kun je terecht bij Het Nationale Zorgnummer.externe-link-icoon Als je niet weet welk loket verantwoordelijk is voor je zorg, kun je contact opnemen met het Juiste Loketexterne-link-icoon voor ondersteuning.

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal