housing-forms iconZorgcentrum of verpleeghuis

Een zorgcentrum of verpleeghuis kan een oplossing bieden als thuis blijven wonen niet meer lukt. Hier vind je altijd verzorging en verpleging in de buurt.

Zorgcentrum 

Een zorgcentrum bestaat uit woningen voor ouderen. Je vindt er zorg, zoals verpleging, verzorging, begeleiding en hulp bij het huishouden. Ook zijn er activiteiten en een restaurant waar je andere bewoners kunt ontmoeten. Zelfs als je buiten het zorgcentrum woont, kun je van deze diensten gebruikmaken.

In een zorgcentrum zijn wonen en zorg gescheiden. Je betaalt zelf de huur van de woning. Soms is het mogelijk om er een appartement te kopen.

Je kunt de benodigde zorg regelen via wijkverpleging, de huisarts of de gemeente (ondersteuning vanuit de Wmo).

Verpleeghuis of verpleegafdeling

Als je intensieve verpleegkundige zorg nodig hebt, kun je opgenomen worden in een verpleeghuis. Sommige woonzorgcentra hebben ook een verpleegafdeling.

In zo'n zorginstelling is 24 uur per dag verpleegkundige zorg beschikbaar. Wonen, verpleging en verzorging vallen onder één zorgpakket. Dit wordt geregeld via de Wet langdurige zorg. Voor een plek in een verpleeghuis kun je een indicatie aanvragen bij het CIZ.

Korte opname

Een korte opname is mogelijk als je om medische redenen (nog) niet thuis kunt zijn, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Dit wordt ook wel eerstelijns verblijf genoemd.

Tijdelijk wonen in een zorgcentrum of verpleeghuis met verzorging en verpleging is dan mogelijk. Je huisarts bepaalt of dit nodig is. Als je net uit het ziekenhuis komt of uit de revalidatie, kan de behandelend arts dit beslissen. Eerstelijns verblijf valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Voor meer informatie kun je terecht bij je zorgverzekeraar.

Speciale woonvormen

Heb je een lichamelijke beperking maar lukt het nog wel (met wat hulp) om zelfstandig te wonen? Dan zijn er mogelijk andere woonvormen die geschikt zijn. Daar is alle benodigde zorg en hulp beschikbaar. 

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon 0541 588 100
E-mail sociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag 09.00 - 12.00 uur
Dinsdag 09.00 - 12.00 uur
Woensdag 09.00 - 12.00 uur
Donderdag 09.00 - 12.00 uur
Vrijdag 09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal