Gespecialiseerde jeugdhulp

Gespecialiseerde Jeugdhulp

Informatie en Advies

Wanneer je kind niet goed in zijn vel zit, dan bent je als ouder of opvoeder degene die hem of haar als eerste probeert  te helpen. Er kunnen problemen zijn in je gezin, waardoor jouw kind boos of verdrietig is. Of misschien heeft je kind problemen op school, luistert het niet naar de leerkracht of sluit het zich af. Heb je vragen waar je omgeving geen antwoord op heeft? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij de school of opvangorganisatie van je kind. Andere instanties die met je mee kunnen denken zijn www.loes.nlexterne-link-icoon, het consultatiebureauexterne-link-icoon, jeugdgezondheid 0 tot 19 jaarexterne-link-icoon, het Sociaal plein of je huisarts.

Voor kinderen en ouders die extra ondersteuning nodig hebben bij opvoeding en opgroeien is er gespecialiseerde jeugdhulp. Voor meer informatie en advies kun je contact opnemen met Sociaal plein

Aanvragen Gespecialiseerde Jeugdhulp

Is er behoefte aan meer hulp voor je kind? Gespecialiseerde jeugdhulp komt pas in aanmerking als andere oplossingen niet voldoende geschikt zijn. Sociaal plein kan samen met jou een aanmelding doen bij de gemeente Oldenzaalexterne-link-icoon. In sommige gevallen kunnen ook de huisarts en/of jeugdarts naar jeugdhulp verwijzen.

Praktijkondersteuner Jeugd

De gemeente Oldenzaal heeft een samenwerking met een aantal Oldenzaalse huisartsen en Mediant voor de praktijkondersteuner jeugd (POH Jeugd). externe-link-icoonEen praktijkondersteuner jeugd is gespecialiseerd in problematiek die zich bij kinderen, jongeren of binnen gezinnen afspeelt. Je kunt hierbij denken aan opvoedingsproblemen, psychosociale klachten, psychosomatische klachten, alcohol- en drugsgebruik. De POH Jeugd ondersteunt de huisarts in de jeugdhulp voor kinderen-jongeren van 0 tot 18 jaar.

Verwijzing van een Arts

Een jeugdarts of huisarts kan je kind doorverwijzen voor jeugdhulp. Met deze verwijzing kun je rechtstreeks bij een aanbieder van jeugdhulp terecht, mits deze een contract heeft met de gemeente. 

Zorgkeuze: In Natura of PGB

Na toekenning van jeugdhulp door de gemeente kun je gebruikmaken van zorg die is ingekocht door de gemeente. Sociaal plein kan je informeren over de beschikbare zorg. Als je hulp voor je kind wilt met een persoonsgebonden budget (pgb), kun je dit bespreken met de gemeente. Er zijn voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een pgb.

Cliëntondersteuning

Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan helpen bij het regelen en aanvragen van jeugdhulp. Ze zijn op de hoogte van de mogelijkheden en helpen je de weg te vinden in de beschikbare zorg en hulp.

Vormen van Jeugdhulp

De gemeente is verantwoordelijk voor diverse vormen van jeugdhulp, zoals advies bij opvoedproblemen, begeleiding thuis, pleegzorg, hulp bij psychische en gedragsproblemen, verblijf in jeugdinstellingen, en ondersteuning voor kinderen en jongeren met een beperking.

Gemeentelijke Verantwoordelijkheid

De gemeente externe-link-icoonsluit contracten af met jeugd- en opvoedhulporganisaties en moet zorgen voor een toereikend aanbod van jeugdhulp in de gemeente.

Ernstige Ziekte of Langdurige Beperking

Bij ernstig zieke kinderen of kinderen met zware beperkingen kan de hulp onder een andere zorgwet vallen, zoals de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet. Bij onzekerheid over de verantwoordelijke instantie kun je terecht bij het Juiste Loketexterne-link-icoon.

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal