Mentale fitheid en professionele hulp

Praten over psychische problemen

Het kan opluchten om je gedachten te delen met iemand anders.

Hulp vragen

Soms staan we voor vragen waar we zelf niet direct antwoord op hebben. Een gesprek met iemand anders kan helpen om een oplossing te vinden. Door te praten over waar je mee zit, kunnen problemen lichter voelen.

Deel je gevoelens en zorgen eens met iemand uit je directe omgeving. Je huisarts kan ook een goed luisterend oor bieden als je er zelf niet uitkomt.

Bellen, chatten of appen

MIND Korrelatie (0900 1450) is er voor al je vragen over psychische gezondheid. Bij MIND Korrelatie werken professionals die je deskundig advies kunnen geven en kunnen helpen bij het vinden van passende hulp. Je kunt er ook chatten, appen of e-mailen.

De Luisterlijn (088 0767 000) is 24 uur per dag beschikbaar om naar je te luisteren. Getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor, anoniem en vrijblijvend. Je kunt ook e-mailen met de Luisterlijn en overdag chatten met deze hulplijn.

Cursussen en trainingen

Er zijn verschillende trainingen en cursussen die jou en je naasten kunnen ondersteunen. Vraag hiernaar bij je huisarts. 

Iemand meenemen

Het kan lastig zijn om de eerste stap te zetten. Vraag een familielid, vriend of vriendin om met je mee te gaan naar de huisarts of psycholoog. Het kan helpen als je niet alleen durft.

Soms kan het voor de hulpverlener ook verhelderend zijn om de visie van iemand die dichtbij je staat te horen over jouw situatie.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk biedt laagdrempelige en toegankelijke hulp die gratis is. Het is bedoeld om je te ondersteunen bij het in kaart brengen van je problemen en het bekijken van de relatie met je directe omgeving. Je kunt gewoon binnenlopen tijdens het spreekuur of je aanmelden.

Online hulp

Steeds meer organisaties bieden psychische hulp via internet aan, ook bekend als e-hulp of e-health. Dit is snel en op jouw eigen tijd beschikbaar. Vaak is het zelfs gratis of wordt het vergoed door de zorgverzekering.

E-hulp kan verschillende vormen hebben, van het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten tot korte cursussen via e-mail, of contact met lotgenoten via chat. Op MentaalVitaal.nl vind je een overzicht van online oefeningen en programma's waarmee je direct aan de slag kunt.

Je huisarts

Bespreken van psychische problemen begint vaak bij je huisarts. Soms kan de huisarts zelf helpen, bijvoorbeeld met medicijnen of enkele gesprekken. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner GGZ (POH), die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg.

Heb je meer nodig? Je huisarts kent de mogelijkheden het beste en kan je doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Liever zonder huisarts?

Je kunt ook zelf naar een psycholoog gaan als je niet met je huisarts over je problemen wilt praten. 

De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog voor individuele therapie. Een psycholoog biedt een kortdurende behandeling met gesprekken en oefeningen om je te helpen met je problemen om te gaan.

Als je een verwijzing van de huisarts hebt, maakt de behandeling van de psycholoog deel uit van de basis-ggz.

Heb je geen verwijzing, dan moet je zelf de kosten voor een psycholoog betalen.

Psychosociaal therapeut

Een psychosociaal therapeut ondersteunt bij psychologische problemen die gerelateerd zijn aan relaties of sociale contacten. Dit gaat over problemen in je omgeving, zoals opvoeding, familie, relaties, of werk. Meer informatie over psychosociale problemen vind je op Thuisarts.nl | Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheidexterne-link-icoon.

Psychotherapie

Psychotherapie omvat verschillende soorten therapieën die door gesprekken en oefeningen psychische problemen aanpakken.

Je leert beslissingen nemen of zaken anders zien. Ook leer je beter omgaan met pijn, verdriet en lastige situaties. Voor psychotherapie heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Zorgverzekering

Psychologische hulp en psychotherapie zitten in het basispakket van je zorgverzekering. Check bij je zorgverzekeraar welke behandelingen vergoed worden en welke voorwaarden gelden.

Sommige vormen van psychologische hulp vallen buiten de vergoeding van je zorgverzekering, tenzij je hier aanvullend voor verzekerd bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor hulp bij:

- Aanpassingsproblemen (zoals rouwverwerking)

- Relatieproblemen, seksuele problemen

- Werkgerelateerde problemen

Kinderen

Je kunt met je kind via de huisarts terecht bij de praktijkondersteuner (POH jeugd)externe-link-icoon terecht. Uitgebreidere psychische hulp voor kinderen en jongeren (jeugd-ggz) valt onder de Jeugdwet en wordt niet vergoed via de zorgverzekering. Een verwijzing kun je krijgen via de gemeente of de huisarts. Meer informatie over jeugdhulp

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal