Schoonmaken, wassen en opruimen

Huishouden op eigen kracht

Gaat het huishouden je minder makkelijk af? Bijvoorbeeld door een beperking? Of doordat je ouder wordt? Misschien heb je dan iets aan deze tips:

Verspreid huishoudelijke taken

Bedenk eerst wat er in huis moet gebeuren en hoe vaak. Zo krijg je overzicht. Sommige dingen moet je misschien iedere dag doen, zoals de afwas. Andere dingen hoeven minder vaak, zoals het lappen van de ramen. Verspreid de huishoudelijke taken over de dagen van de week. Zo kost het je minder moeite.

Gebruik hulpmiddelen

Er zijn handige hulpmiddelen te krijgen die huishoudelijk werk makkelijker maken. Zo hoef je met een stoffer en blik met lange steel niet meer te bukken. En zijn er wasknijpers zonder knijpfunctie, voor als je niet meer genoeg kracht hebt in je handen. Ook een robotstofzuiger kan handig zijn, wanneer stofzuigen niet meer lukt. Je koopt deze hulpmiddelen bij een thuiszorgwinkel of uitleenpunt bij jou in de buurt. Een ergotherapeut kan je helpen om te bepalen welke hulpmiddelen voor jou handig zijn.

Een voorbeeld van een uitleenpunt voor hulpmiddelen is Medipoint Uitleenpuntexterne-link-icoon, bij Boots Apotheek Schepers.

Vraag om hulp

Heb je, na deze tips, nog steeds moeite met het huishouden? Dan zijn er misschien mensen in de buurt die kunnen helpen. Bijvoorbeeld een familielid, een buur of een kennis. Of misschien zijn er vrijwilligers die kunnen helpen. 

Hulp bij het huishouden

Heb je moeite om het huishouden zelf te doen? En kunnen mensen in je omgeving je daar niet (genoeg) bij helpen? Dan zijn er verschillende organisaties die je verder kunnen helpen.

Zoek een schoonmaakhulp

Je kunt zelf op zoek gaan naar een schoonmaakhulp. Vraag eens rond bij familie of vrienden, of zij iemand weten. Of hang een briefje op in de supermarkt. Ook kun je een advertentie plaatsen in de lokale krant. 

Laat je was doen

Heb je moeite met het doen van de was? Dan kun je je was laten doen door WaST. Dit is een initiatief van de gemeente Oldenzaal. Maar ook wanneer je de was zelf kunt doen, kun je gebruik maken van deze service.

WaST haalt de was thuis op. En brengt de was gewassen en gestreken terug. 

Bel de klussendienst

Als inwoner van Oldenzaal kun je gebruik maken van een klussendienstexterne-link-icoon.  De klussendienst kun je bellen voor het uitvoeren van klussen. Denk hierbij aan het ophangen van een lamp. Het schilderen van een muur. Of aan het snoeien van de heg. 

Laat boodschappen of eten bezorgen

Met een boodschappendienst haal je makkelijk verse boodschappenexterne-link-icoon in huis. Ook zijn er mogelijkheden om eten aan huisexterne-link-icoon te laten bezorgen.

Hulp via de gemeente

Heb je moeite met het schoonhouden van je woning? Lukt het je niet om dit zelf, verdeeld over de week, te doen? Of met hulp van iemand uit je omgeving? Dan kan de gemeente je misschien verder helpen. Je krijgt geen hulp als je gezinsleden hebt die kunnen helpen bij het huishouden. Dit kan een partner zijn, maar ook (meerjarige) kinderen. Er is dan sprake van gebruikelijke hulp. Dit is zorg die gezinsleden aan elkaar horen te geven.

De gemeente wil namelijk dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. En biedt inwoners, voor wie dat lastig is, daarom hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)externe-link-icoon

Heb je hulp nodig? Of wil je dat er eens iemand met je meedenkt? Dan ben je altijd welkom tijdens de openingstijden van Sociaal plein. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We helpen je graag met je vraag!

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal